Wespen moeten niet worden verward met zweefvliegen. Zweefvliegen hebben wel dezelfde kleur en strepenpatroon als de wespen. Ze hebben dit alleen omdat ze zo op wespen lijken en andere insecten bang kunnen maken. Wespen kunnen steken, maar zweefvliegen zijn geheel onschuldig.

De ontwikkeling van de wesp

Een in het vorige jaar bevruchte jonge koningin overwintert op een beschutte plaats in gebouwen of onder de grond. De jonge koningin komt tevoorschijn in de lente, voedt zich met nectar en sappen en begint aan de bouw van haar nest van "wespenpapier", een mengsel van geknaagd hout, plantenresten en speeksel. Het nest kan op allerlei plaatsen gemaakt worden. In de grond, in een holle boom, in een spouwmuur of andere holle ruimte van een gebouw enz.
De eerste eitjes komen binnen een paar dagen uit. De larven maken zijden cocons waarin ze zich verpoppen. Vier tot zes weken later verschijnen de eerste werksters. Zij zijn kleiner dan de koningin en allemaal vrouwtjes; de mannetjes komen later in het seizoen.

De vrouwtjes nemen de opbouw van het nest over. Ze gaan opzoek naar voedsel en verzorgen en voeren de opgroeiende larven. De koningin legt nu alleen nog maar eitjes. Tegen het einde van de zomer kan een nest meer dan 5.000  wespen herbergen.

Bij het begin van de herfst bevruchten nieuwe mannetjes nieuwe koninginnen. Die gaan weer op zoek naar een plaats om te overwinteren. Het winterweer veroorzaakt de dood van de overige bestaande wespen.

 
Categorie: Informatie over wespen